خواص علمی زعفران
ترکیبات شیمیایی زعفران مسئولیت خواص تاثیرگزار آن برای سلامتی بدن را بر عهده دارند. زعفران، سطح پروتئین های لازم برای رشد بدن و فشار خون را افزایش می دهند. به فعالیت های سالم مغز مانند فاکتور نورونزایی مشتق شده از مغز (BDNF)، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی(VEGF) کمک شایانی می کند.
هم چنین این ادویه خواص آنتی اکسیدانی دارد که رادیکال های آزاد که ممکن است به پروتئین ها و دی ان ای داخل سلول ها آسیب برساند را از بین می برد. این ادویه ی معجزه گر، رشد پروتئین های Amyloid beta را که منجر به آلزایمر می شوند، محدود می کند.
به علاوه، مانع رشد آنزیم های استیلکولیناستراز(Acetylcholinesterase) و کاهش سطح استیل کولین در بدن که می تواند مشکلاتی برای پیام رسان های عصبی ایجاد کند، می شود.
خواص زعفران به اینها محدود نمی شود و باید بدانید که ادویه طلایی می تواند سطح کورتیزول را کاهش دهد و سطح استروژن را بالا ببرد؛ که منجر به سلامت استخوان های بدن می شود.
بسیاری از خواص درمانی زعفران از لطف حضور مولکول کروسین در ترکیب این ادویه می باشد. هضم کروسین برای بدن کار ساده ای نیست و به همین دلیل سیستم گوارشی انسان آن را به کروستین تبدیل می کند.
کروستین سطح تولید هورمون شادی آور سروتونین را در مغز افزایش می دهد و به همین علت است که درمان افسردگی با زعفران ممکن شده است.
با خرید زعفران نگین از فروشکاه آذربو، به سفره هایتان رنگ و طعم متفاوتی ببخشید.
سافرانال(safranal) : یکی دیگر از مواد شیمیایی حاضر در ترکیبات ادویه طلایی می باشد که:
– فشار خون را افزایش می دهد و ضربان قلب را نیز تنظیم می کند.
– ضد حساسیت است و فعالیت هیستامین ها در بدن را متوقف می کند.
– فعالیت استیل کولین ها را در بدن مختل می کند.
– اضطراب و استرس را از بین می برد.
زعفران هم چنین خواص ضد ویروسی دارد و جلوی ورود ویروس ها را به سلول های بدن می گیرد.
زعفران به دلیل ترکیبات فعالش که اثرات زیادی در سیستم غدد درون ریز ما دارد، بسیار شناخته شده است. با خاصیت اعجاب برانگیز، این ادویه با تاثیر بسیار مفید در تحریک ترشح هورمونهای خاصی که باعث خوشحالی ما میشود باعث بهبود روحیه کلی ما خواهد شد.
عملکرد سالم اعصاب
عملکردهای سالم عصبی توسط بدن شما بسیار مورد نیاز است. اگر عملکرد عصبی سالم داشته باشید، از بسیاری از بیماریهای ناشی از عملکرد ضعیف سیستم عصبی مانند مشکلات کنترل مثانه، از بین رفتن عملکرد عضلات و … جلوگیری میشود. مصرف زعفران باعث بهبود سلامت عصبی شما میشود. دلیل این امر این است که این ادویه حاوی مقادیر زیادی ویتامین B، به خصوص ویتامین B۶ است. ویتامین B۶ به سیستم عصبی ما کمک میکند تا عملکرد یکنواختی داشته باشد. بنابراین، احتمال ابتلا به بیماریهایی که ناشی از عملکرد ضعیف عصبی هستند، کاهش مییابد.
می توانید با خرید سرگل از سایت آذربو بهترین عطر و طعم را در خانه داشته باشید.
بهبود گردش خون
اگر میخواهید سلامت متابولیسم خود را حفظ نموده یا بهبود ببخشید، مصرف زعفران ایده خوبی خواهد بود. زعفران برای بهبود گردش خون در بدن بسیار ضروری است. بنابراین، باعث افزایش سوخت و ساز بدن و درمان اختلالات کلیه، مثانه و کبد میشود.
ارتقای عملکرد سلول
زعفران حاوی مواد مغذی زیادی است که بر روی عملکردهای مختلف از جمله عملکرد سلول شما تأثیر مثبتی خواهد گذاشت. مواد مغذی مانند پتاسیم و منیزیم برای تحریک رشد سلول و ترمیم آسیبهای اطراف بافتها بسیار مفید هستند؛ بنابراین جای تعجب ندارد که زعفران برای ترمیم عملکرد سلولی بدن شما واقعاً مفید است.
بهبود دستگاه گوارش
به عنوان یک منبع گیاهی، جای تعجب نیست که زعفران برای بهبود و حفظ سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید باشد. به طور خاص، زعفران به دلیل وجود ترکیبات مختلفی که به عنوان ضد اختلال عمل میکند، برای دستگاه گوارش و تحریک هضم بسیار مناسب خواهد بود.
درمان سرما خوردگی
زعفران طبیعتی گرم دارد بنابراین میتوان برای درمان سرماخوردگی از آن استفاده نمود.
تقویت کننده عالی برای تقویت پوست
گذشته از فواید زعفران برای بهبود سلامت کلی پوست، در واقع یک ماده تقویت کننده عالی برای پوست شما نیز است. اگر میخواهید به دور از جوشهای سرسیاه و منافذ پوست مسدود شده باشید، اجزای آنتی اکسیدانی موجود در زعفران، این گزینه را بسیار مناسب میکند. در صورتی که از قبل دارای جوشهای سرسیاه بوده یا منافذ مسدود شده بوده اید، استفاده از زعفران به عنوان ماسک صورت میتواند یک لایه بردار عالی برای مقابله با آن باشد. زعفران همچنین رادیکالهای آزاد را از بین میبرد و گردش خون در اطراف صورت شما را بهبود میبخشد که البته این امر باعث میشود صورت شما نسبت به گذشته محکمتر به نظر برسد.
تقویت استحکام استخوان
به نظر میرسد که زعفران برای بهبود قدرت استخوان در بدن نیز بسیار مفید خواهد بود. بسیاری از مطالعات تحقیقاتی نشان داده اند که زعفران حاوی برخی ترکیبات معدنی و آلی است که برای بهینه سازی مصرف غذایی به خصوص دریافت کلسیم، ضروری است.
درمان مشکلات دستگاه گوارش
یکی دیگر از مزایای سلامتی مصرف زعفران این است که شما یک دستگاه گوارش سالم داشته باشید. این امر به این دلیل است که زعفران دارای اثرات شناخته شدهای برای جلوگیری از بسیاری از مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش است.
بهبود افسردگی
مطالعات ثابت کرده است که زعفران اثر ضد افسردگی را به بدن میبخشد. این اثر ضد افسردگی زعفران توسط ترکیبات فعال مانند کروسین و کائمپرفرول تأمین میشود.
بهبود حافظه
توسط برخی مطالعات ثابت شده است که زعفران میتواند حافظه به ویژه حافظه بلند مدت را بهبود بخشد و به فرآیند یادگیری کمک کند. محتوای کروسین و کروستین زعفران میتواند تشکیل سلولهای مغزی را بهبود بخشد و از آسیب دیدن آن جلوگیری کند.
جلوگیری از آلزایمر
آلزایمر نشانه زوال عقل است و نوعی بیماری است که در طی دوران سالمندی، بیمار حافظه خود را از دست میدهد. طبق مطالعهای که در سال ۲۰۰۹، گزارش شده است، زعفران میتواند از مغز در مقابل از دست دادن حافظه و جلوگیری از آلزایمر و زوال عقل کمک کند.
برای خرید زعفران از کشاورز در تهیه زرشک پلو میتوانید به فروشگاه آذربو مراجعه کنید.
درمان زخم معده
اثر ضد گاستریک در زعفران میتواند به طور قابل توجهی بیماری زخم معده را درمان کند، گزارش شده است که زعفران، معده را در برابر آسیب مخاط معده ایجاد شده توسط برخی از مواد به نام ایندومتاسین و عامل نکروز کننده، محافظت میکند و همچنین از تولید بیش از حد اسید معده که میتواند به دیواره معده آسیب برساند، جلوگیری میکند.
بهبود زخم و سوختگی
با استفاده موضعی از زعفران، میتوان زخم و سوختگیها را سریعتر بهبود بخشید.
جلوگیری از ابتلا به پارکینسون
طبق مطالعهای در سال ۲۰۰۵، کروستین یک ماده فعال موجود در زعفران است که میتواند به جلوگیری از پارکینسونیزم یا بیماری پارکینسون، کمک کند. این بیماری میتواند توانایی صحبت کردن و حرکت را کاهش دهد.
جلوگیری از بروز سرطان
بر اساس برخی از تحقیقات، گزارش شده است که زعفران دارای خواص پیشگیری از سرطان میباشد. آنتی اکسیدان و مواد مؤثر زعفران، اثر رادیکالهای آزاد در بدن را مسدود کرده و جهش DNA را که منجر به رشد بیش از حد سلولها میشود، مهار میکند.
بهبود عملکرد ریه
ریه ارگان اصلی دستگاه تنفسی انسان است و زعفران تأثیر بالقوهای در محافظت از سلولهای ریه و بافت آن از چندین عفونت و بیماری دیگر مانند برونشیت دارد. از زعفران در تنگی نفس نیز استفاده میشود.
ترمیم سلولهای بدن
زعفران حاوی پروتئین بالایی است که میتواند سلولهای آسیب دیده را ترمیم کند. پروتئین مواد مغذی اصلی است که به عنوان ساختمان تقریباً تمامی اندام و بافتهای بدن انسان شناخته میشود.
پیشگیری از کم خونی
آهن یک ماده معدنی مهم برای حفظ عملکرد سالم و طبیعی سلولهای قرمز خون است. کمبود آهن میتواند باعث اختلالی به نام کم خونی شود که منجر به ضعف بدن، خستگی، سردرد و … میشود. زعفران مقداری آهن را برای بدن فراهم میکند که میتواند بدن را از ابتلا به کم خونی حفظ کند.
خواص طلای سرخ ایران زمین برای درمان و زیبایی به قدری است که لقب طلای سرخ را برازندهی آن کرده است.
برای اینکه از قیمت زعفران سوپر نگین آگاهی پیدا کنید میتوانید به سایت فروشگاه آذربو مراجعه فرمایید.
تقویت خلق و خو
زعفران سرگل از ترکیبات شیمیایی متنوعی برخوردار است که عامل اصلی طعم، رنگ و خواص آن می باشند.
در تاریخ، موارد بسیاری دیده شده که زعفران در نقش دارو برای درمان بیماری های زیر بکار گرفته شده است:
آسم
گرفتگی عضلات
استرس
کم خونی و نارسایی قلب
هم چنین زعفران دارای خواص ضد درد است که به عنوان مسکن طبیعی کاربرد دارد.
در علم پزشکی مدرن استفاده از زعفران برای خواص درمانی آن در رفع مشکلات زیر نیز کاربرد پیدا کرده است:
رفع اضطراب
درمان سندروم پیش از قاعدگی PMS))
درمان مقاومت بدن به انسولین
دیابت
سرطان
بیماری های مرتبط با تخریب سلول های عصبی
اختلالات یادگیری
اگر چه نقش تعیین کننده ای برای درمان بیماری های بالا بوسیله زعفران هنوز اثبات نشده است ، اما ثابت شده که مصرف این ادویه با ارزش در درمان بیماری هایی چون مشکلات جنسی، افسردگی، سندروم پیش قاعدگی و آلزایمر کاملا موثر است.
ارزش غذایی زعفران
یک قاشق غذاخوری زعفران دارای ارزش غذایی زیر است:
کربوهیدرات ۱,۳۷ گرم
چربی ۰,۱۲ گرم
پروتئین ۰,۲۴ گرم
ویتامین ها:
ویتامین C : ۱,۷ میلی گرم
ویتامین B۹ : ۰,۰۰۲ میکرو گرم
ویتامین B۶ : ۰,۰۲ میلی گرم
ویتامین B۳ : ۰,۰۳ میلی گرم
ویتامین B۲ : ۰,۰۱ میلی گرم
مواد معدنی:
آهن: ۰,۲۳ میلی گرم
منیزیم: ۶ میلی گرم
منگنز: ۰,۶ میلی گرم
مس: ۰,۰۱ میلی گرم
فسفر: ۵ میلی گرم
پتاسیم: ۳۶ میلی گرم
کائمفرول : ۴,۳ میلی گرم
ترکیبات شیمیایی زعفران
پیشتر در مقاله ای ترکیبات زعفران را بررسی کردیم حالا نگاه دقیق تری به ترکیبات شیمیایی زعفران می اندازیم:
بیش از ۱۵۰ ترکیب شیمیایی فعال در این ادویه طلایی وجود دارد که مهم ترین آنها که مسئول طعم، مزه، بو و مهم تر از آن اثرگذاری زعفران می باشند عبارتند از:
کاروتنوئیدها (Carotenoids): گروهی از ترکیبات شیمیایی در گیاهان هستند که مسئول رنگ برگ ها و گلبرگ های آن هستند. همچنین، وظیفه ی جذب نور در گیاهان نیز بر عهده این ترکیبات می باشد.
-کروستین و کروسین ( Crocetin and crocin ) کاروتنوئیدهایی هستند که رنگ زرد و قرمز زعفران را ایجاد می کنند.
-کاروتنوئیدهای مهم دیگر زعفران عبارتند از: (lycopene, zeaxanthin, and beta-carotene) لیکوپن، زآگزانتین و بتاکاروتن.
اسانس (Volatile oils) : روغن بدست آمده از گیاهان که به آن روغن اسانس یا عطرمایه نیز می گویند.
-پیکروکروسین(picrocrocin) : مسئول اصلی طعم زعفران
-سافرانال(safranal) : مسئول اصلی عطر و رایحه زعفران
زعفران هم چنین منبعی سرشار از کائمفرول می باشد که نوعی مولکول زردینه می باشد که رنگیزه های زرد را پدید می آورد، هم چنین خواص آنتی اکسیدان ، آنتی باکتریال و ضد سرطان دارد. این ماده احتمالا در درمان برخی بیماری ها موثر است:
-دیابت نوع ۲
-نارسایی های قلبی
-جلوگیری از پیری زودرس
بهبود حافظه
توسط برخی مطالعات ثابت شده است که زعفران میتواند حافظه به ویژه حافظه بلند مدت را بهبود بخشد و به فرآیند یادگیری کمک کند. محتوای کروسین و کروستین زعفران میتواند تشکیل سلولهای مغزی را بهبود بخشد و از آسیب دیدن آن جلوگیری کند.
جلوگیری از آلزایمر
آلزایمر نشانه زوال عقل است و نوعی بیماری است که در طی دوران سالمندی، بیمار حافظه خود را از دست میدهد. طبق مطالعهای که در سال ۲۰۰۹، گزارش شده است، زعفران میتواند از مغز در مقابل از دست دادن حافظه و جلوگیری از آلزایمر و زوال عقل کمک کند.
درمان زخم معده
اثر ضد گاستریک در زعفران میتواند به طور قابل توجهی بیماری زخم معده را درمان کند، گزارش شده است که زعفران، معده را در برابر آسیب مخاط معده ایجاد شده توسط برخی از مواد به نام ایندومتاسین و عامل نکروز کننده، محافظت میکند و همچنین از تولید بیش از حد اسید معده که میتواند به دیواره معده آسیب برساند، جلوگیری میکند.
بهبود زخم و سوختگی
با استفاده موضعی از زعفران، میتوان زخم و سوختگیها را سریعتر بهبود بخشید.
جلوگیری از ابتلا به پارکینسون
طبق مطالعهای در سال ۲۰۰۵، کروستین یک ماده فعال موجود در زعفران است که میتواند به جلوگیری از پارکینسونیزم یا بیماری پارکینسون، کمک کند. این بیماری میتواند توانایی صحبت کردن و حرکت را کاهش دهد.
جلوگیری از بروز سرطان
بر اساس برخی از تحقیقات، گزارش شده است که زعفران دارای خواص پیشگیری از سرطان میباشد. آنتی اکسیدان و مواد مؤثر زعفران، اثر رادیکالهای آزاد در بدن را مسدود کرده و جهش DNA را که منجر به رشد بیش از حد سلولها میشود، مهار میکند.
بهبود عملکرد ریه
ریه ارگان اصلی دستگاه تنفسی انسان است و زعفران تأثیر بالقوهای در محافظت از سلولهای ریه و بافت آن از چندین عفونت و بیماری دیگر مانند برونشیت دارد. از زعفران در تنگی نفس نیز استفاده میشود.
ترمیم سلولهای بدن
زعفران حاوی پروتئین بالایی است که میتواند سلولهای آسیب دیده را ترمیم کند. پروتئین مواد مغذی اصلی است که به عنوان ساختمان تقریباً تمامی اندام و بافتهای بدن انسان شناخته میشود.
پیشگیری از کم خونی
آهن یک ماده معدنی مهم برای حفظ عملکرد سالم و طبیعی سلولهای قرمز خون است. کمبود آهن میتواند باعث اختلالی به نام کم خونی شود که منجر به ضعف بدن، خستگی، سردرد و … میشود. زعفران مقداری آهن را برای بدن فراهم میکند که میتواند بدن را از ابتلا به کم خونی حفظ کند.
جلوگیری از ریزش مو
زعفران میتواند با تحریک رشد مو، از ریزش مو جلوگیری کند. افرادی که مشکل طاسی دارند میتوانند از زعفران برای تقویت رشد مو استفاده کنند. فقط کافی است از زعفران و روغن کرچک ترکیبی درست کرده و سپس آن را حدود ۲۰ دقیقه در محل طاسی بمالید. بعد از ۲۰ دقیقه میتوان آن را با آب شستشو داد.
عوارض زعفران
تاکنون مواردی پس از مصرف زعفران به عنوان مکمل گزارش شده است. استفاده بیش از حد از زعفران میتواند باعث اضطراب، خواب آلودگی، ناراحتی معده و حتی واکنش آلرژیک شود. افرادی که از اختلال دوقطبی رنج میبرند، باید از مصرف زعفران خودداری کنند، زیرا این امر میتواند نوسان خلقی را در مادر باردار و شیرده را تقویت کند. زعفران همچنین ممکن است با برخی از داروها مانند وارفارین یا داروهای فشار خون تداخل داشته باشد. قبل از شروع استفاده از زعفران با پزشک خود مشورت کنید.